L’Aber-Wrac’h

De weersvoorspelling voor het Kanaal wordt er niet beter op. De komende 10 dagen blijft het westenwind en bovendien zakt de wind de komende dagen helemaal in. Willen we de Golf van Biskaje nog oversteken, moeten we daar wel de 23e mee aanvangen. De voorspelling is dan starten met een westenwind, hetgeen een halvewindse koers betekent. Na een derde van de etappe draait de wind naar het Noorden, hetgeen nog gunstiger is. De voorspelling voor de 26e is echter 30-35 knopen wind bij Coruña, wat neerkomt op windkracht 7. Dat is wellicht ook niet iets teveel van het goede als je na 4 dagen op zee de haven wilt binnenlopen. We nemen daarom een radicaal besluit om nog een monsteretappe te motoren. ’s Ochtends vroeg varen we uit en door het afgaand tij en de vlakke zee, hebben we een voorspoedige tocht. Zo voorspoedig dat als we geen gas terugnemen, we in het donker zullen aankomen. De pilot vertelt over L’Aber-Wrac’h dat binnenlopen van de haven te doen is ‘by day or night’. Het ziet er nu uit dat we rond 3 uur ter hoogte van de riviermonding zullen aankomen. We besluiten het er op te wagen, want dan kunnen we rustig de rest van de nacht slapen in de haven in plaats van op zee voor de ingang te liggen dobberen. We varen door tot de boei in de riviermonding. Daar aangekomen moeten de twee vuurtorens precies in lijn liggen op een koers van 100°, hetgeen klopt als een bus. Opgetogen varen we de rivier op. Volgens de pilot moeten we bij een boei genaamd ‘Petit Pot de Beurre’ de koers verleggen naar 136°. Gijs op het voordek in achter het roer staan we geluidloos voor ons uit staren in de duisternis. Verdorie wat is het donker. Plotseling doemt er wat op in de lichtbundel van mijn zaklamp. Zo ‘petit’ is die boei niet, maar bovenal is ie onverlicht. Dat was de pilot even vergeten te vermelden. De hartslag ligt 40 slagen hoger en de pupillen staan gelijk wijd open. De koers 35° graden verleggen naar bakboord, terwijl onze zaklampen scheren over het water. Behalve een paar catamarans die aan moorring in de vaargeul liggen, zijn we geen rare zaken meer tegengekomen. Om 4u vallen we moe, maar voldaan in slaap.

96 antwoorden op “L’Aber-Wrac’h”

  1. WoW decent article. Can I hire you to guest write for my blog? If so send me an email!

  2. This is an awesome entry. Thank you very much for the supreme post provided! I was looking for this entry for a long time, but I wasn’t able to find a honest source.

  3. You certainly deserve a round of applause for your post and more specifically, your blog in general. Very high quality material!

  4. I am glad to be a visitor of this perfect blog !, appreciate it for this rare info!

  5. A neighbor of mine encouraged me to take a look at your blog site couple weeks ago, given that we both love similar stuff and I will need to say I am quite impressed.

Reacties zijn gesloten.